خاموش کننده آتش یا fire extinguisher که اکثر افراد آن را به نام کپسول آتش نشانی می شناسند، ساده ترین و کارآرمدترین وسیله برای اطفا حریق است. کپسول های آتش نشانی برای حریق های کلاس های مختلف مانند A, B, C مناسب هستند. خاموش کننده را می توانید در انواع مختلف و با انداره های مختلف تهیه کنید. خاموش کننده های آتش بر اساس استاندارد NFPA10 دسته بندی و طراحی می شوند. برای اینکه انواع خاموش کننده حریق را بهتر بشناسید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
انواع خاموش کننده آتش
خاموش کننده آتش بر اساس کاربرد آن در حریق انواع مختلفی دارد. هم چنین این کپسول های آتش نشانی در وزن های مختلف نیز تولید می شوند تا بر اساس میزان حریق بتوانید از آنها استفاده کنید. وزن های مختلف خاموش کننده میزان متفاوتی از ماده اطفا را شامل می شوند. هم چنین نوع ماده خاموش کننده در کپسول بستگی به نوع حریق دارد و برای هرکدام از حریق ها، نیاز به کپسول مناسب خود می باشد. انواع خاموش کننده ها عبارتند از:
خاموش کننده پودری – Dre chemical fire extinguisher
خاموش کننده های پودری یکی از پرکاربردترین و بهترین نوع خاموش کننده می باشند. این خاموش کننده ها حاوی پودر اطفا حریق هستند که تحت فشار گاز داخل کپسول ذخیره می شوند. پودر موجود در کپسول با کمک فشار گاز به سمت حریق هدایت می شود و با تغییر زنجیره واکنش حریق، عملیات اطفا را انجام می دهد.
خاموش کننده های پودری در دو مدل آمونیوم فسفات و پتاسیم بی کربنات تولید می شوند. نوع اول برای کلاس حریق A, B و C مناسب است درحالی که مدل دوم برای کلاس B و C بهتر است. در هردو این خاموش کننده ها از گاز CO2 یا N2 به عنوان گاز عامل استفاده می شود. شما باید بر اساس اطلاعات طراحی سیستم اطفا حریق صورت گرفته، خاموش کننده مناسب را انتخاب کنید.
در صورت انتخاب خاموش کننده مناسب لازم است تا حجم آن نیز بر اساس تعداد درنظر گرفته شده بر اساس الزامات NFPA10 مشخص شود. این خاموش کننده ها در وزن های یک تا دوازده کیلوگرم در نوع دستی و 25 و 50 کیلوگرم در نوع چرخ دار ارائه می گردند.
خاموش کننده دی اکسید کربن – CO2 fire extinguisher
خاموش کننده CO2 یکی دیگر از خاموش کننده های بسیار قوی برای اطفا حریق است. این کپسول آتش نشانی برای اطفا حریق تجهیزات برقی و الکترونیکی بسیار مناسب است. در این خاموش کننده ها گاز دی اکسید کربن تا فشار مناسب تحت فشار قرار می گیرد و نیازی به گاز عامل برای تحت فشار قرار گرفتن خاموش کننده نیست.
خاموش کننده های CO2 در مدل قابل حمل در وزن های 6 و 12 کیلوگرم عرضه می شوند. مدل های چرخ دار این extinguisher نیز 30 کیلوگرمی هستند.
خاموش کننده آب و فوم – Foam extinguisher
خاموش کننده آب و فوم به عنوان یک خاموش کننده قوی برای اطفا حریق مایعات سوختنی استفاده می شود. در این نوع از کپسول های آتش نشانی، آب یا محلول آب و فوم تحت فشار گاز ازت قرار میگیرند. در هنگام عملکرد، محلول با کمک فشار گاز به سمت حریق هدایت می شوند و عملیات اطفا حریق را انجام می دهند.
این خاموش کننده ها نیز از نظر وزن در حجم های 6 و 9 لیتری در انواع دستی و 25 لیتری در انواع چرخدار تولید می شوند.
انواع کپسول آتش نشانی از نظر عملکرد
کپسول آتش نشانی از نظر ساختمان و نحوه عملکرد می تواند مدل های مختلفی داشته باشد. در خاموش کننده های پودری از یک گیج فشار سنج روی بدنه استفاده می شود تا بتوان وضعیت شارژ بودن خاموش کننده را بررسی کرد. هم چنین در خاموش کننده های CO2 به دلیل دو فازی بودن امکان استفاده از گیج وجود ندارد و باید شارژ بودن کپسول را با استفاده از وزن کردن متوجه شد.
هم چنین خاموش کننده ها از نطر گاز محرک به مدل های مختلفی تقسیم می شوند. گاز محرک خاموش کننده می تواند به صورت کارتریج بغل (خارج از خاموش کننده) یا کارتریج داخل باشد. هم چنین برخی از خاموش کننده های پودری بدون کارتریج هستند و خاموش کننده تحت فشار می باشد. هر یک از این خاموش کننده های مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند که در نوشته های آتی به آن خواهیم پرداخت.
امیدواریم اطلاعات اعلام شده در خصوص انواع خاموش کننده آتش برای شما مفید باشد. با انتخاب خاموش کننده صحیح می توانید در لحظات اولیه حریق را کنترل کنید و از خسارت های بیشتر جلوگیری کنید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از بخش تماس با ما با کارشناسان برسام تماس بگیرید.