دیلوج ولو (Deluge valve) که به آن شیر سیلابی هم می گویند، یک شیر آتش نشانی است که در سیستم اطفا حریق اسپری نازل، برای قطع و وصل جریان آب استفاده می شود. این شیر آتش نشانی عملکرد بسیار سریع داشته تا در کمترین زمان ممکن، آب به سمت نازل های خروجی هدایت شود. شیر دیلوج معمولا به وسیله یک فرمان الکتریکی باز می شود. ولی می توانید با کمک فشار هوا یا آب نیز آن را فعال نمایید. در این مقاله سعی خواهیم کرد اطلاعات کاملتری از عملکرد دیلاج ولو را بیان کنیم.

شیر دیلاج ولو چیست؟

دیلوج ولو که به آن شیر سیلابی هم می گویند، یک مدل شیر آتشنشانی است که برای قطع و وصل جریان آب در سیستم اطفا حریق اسپری نازل استفاده می شود. دیلاج ولو در زمان بسیار کوتاهی، جریان آب را به سمت نازل ها هدایت می کند. در شیر دیلوج، فشار آب بالادستی باعث بسته نگه داشته شدن شیر می شود و نیروی اضافی برای باز یا بسته نگهداشتن شیر نیاز نیست و جریان آب شبکه آتش نشانی این کار را انجام می دهد. به همین دلیل لازم است تا در هنگام طراحی سیستم اطفا حریق فشار آب مد نظر برای بسته نگه داشتن شیر دیلوج لحاظ گردد.

شیر دیلوج

دیلوج ولو به دو صورت عمودی یا افقی قابل نصب می باشد. هم چنین برای باز و بسته شدن شیر نیاز به یک تریم می باشد. این تریم جریان آب بالا دستی را بر روی چمبرهای شیر نگه می دارد تا جریان آب از شیر عبور نکند. در نتیجه برای باز کردن شیر کافی است تا فشار آب موجود بر روی چمبر دیلوج را تخلیه کنیم تا شیر به طور کامل باز شود. برای فرمان دادن به دیلوج ولو می شود از جریان برق، فشار هوا و آب استفاده کرد. هم چنین برای باز کردن دیلوج ولو می توان از شیر دستی نصب شده بر روی تریم نیز استفاده کرد.

عملکرد دیلوج ولو

همانطور که اشاره کردیم، این شیر برای بسته شدن نیاز به آب با فشار مناسب در بالادست دارد. برای باز کردن دیلاژ ولو، می توان با تخلیه آب روی چمبر بالایی، شیر دیلوج را باز کرد. همانطور که در شکل زیر مشاهده می  کنید، جریان آب وروری به شیر از طریق تریم به قسمت چمبر شیر وارد می شود، سپس با افزایش فشار آب ورودی و با کمک فنر، چمبرهای بالا و پایین شیر از حالت فشرده در می آیند تا راه خروج آب را بسته نگه دارند.

عملکرد شیر دیلوج

برای باز کردن دیلاژ ولو کافی است تا فشار را از روی چمبرها کاهش دهیم تا شیر به طور کامل باز شود. کاهش فشار آب روی چمبر از طریق تخلیه آب موجود در آنها انجام می شود. برای تخلیه آب می توان از شیر دستی بالای جمبر استفاده کرد. هم چنین در حالت اتوماتیک با ارسال سیگنال الکتریکی به شیر برقی، جریان آب از چمبر خارج خواهد شد. برای ارسال فرمان به شیر برقی می توان از محرک نیوماتیک یا هیدرولیکی نیز استفاده کرد. در ویدیو زیر عملکرد باز و بسته شدن شیر دیلوج را مشاهده می کنید.

همچنین در دیلاج ولو می توان میزان باز شدگی چمبرها را کنترل کرد تا با تغییر سطح مقطع خروجی، فشاز پایین دستی نیز کنترل شود. شیر دیلوج می تواند به صورت مستقیم یا زاویه دار نیز تولید شود و اما این تغییر ساختاری تغییری در عملکرد آن ایجاد نمی کند. تنها تفاوت در این است که در شیرهای زاویه ای، میزان افت فشار بیشتر است.

اجزای دیلوج ولو

شیر دیلوج یک شیر ساده است که مشابه شیرالات مختلف صنعتی دارای قسمت های مختلفی است. اصلی ترین قسمت شیر دیلوج بدنه شیر است که به شکل های مختلف و بر اساس استاندارد سازندگان تولید می شود. قسمت بعدی و مهم شیر های دیلوج، تریم دیلوج است که وظیفه باز و بسته کردن شیر را بر عهده دارد. تریم خود از یک سری لوله و اتصالات تشکیل شده است که بر روی آن تجهیزاتی مانند شیر برقی، صافی، شیر توپی، اریفیس و … نصب می شوند. هر یک از این اجرا وظیفه ای جداگانه در مورد شیر را بر عهده دارند.

دیلوج ولو معمولا در کنار سایر اجزا بر روی یک شاسی مونتاژ می گردد، تا در هنگام استفاده به راحتی قابل نصب در هر فضایی داشته باشد. معمولا قبل و بعد از شیر دیلوج از یک شیر ایزوله استفاده می کنند تا در هنگام تعمیر و نگهداری بتوانید شیر را به راحتی باز کنید. هم چنین دو عدد گیج فشار وظیفه دارند فشار ورودی و خروجی از شیر را نشان دهند تا عملکرد شیر قابل بررسی باشد. گیج فشار قابلیت کنترل عملکرد در محل را برای اپراتور فراهم می کند. به همین دلیل برای چک کردن عملکرد شیر در اتاق کنترل، از یک سوییچ فشار در مسیر خروجی شیر استفاده می شود تا در هنگام باز شدن شیر و ایجاد فشار در خط، عملکرد را به ناظر حاضر در اتاق کنترل اطلاع رسانی کند.

دیلوج ولو

جنس بدنه و تجهیزات

این شیر مانند سایر تجهیزات آتش نشانی، با توجه به محل و شرایط استفاده از آن در جنس های مختلف استفاده می شود. از آنجایی که شیر دلوج، بیشتر با آب آتش نشانی که یک آب تمیز است استفاده می شود، به همین دلیل نیازی به استفاده از آلیاژهای پیچیده نیست. به همین دلیل جنس بدنه شیر معمولا از جنس چدن داکتیل است. هم چنین در موقعیت هایی که رطوبت بالاست و یا امکان استفاده از آب شور وجود دارد، بهتر است از جنس نیکل-آلومینیوم برنز استفاده شود.

معمولا تریم شیر هم از جنس استنلس استیل انتخاب می شود تا زسوبات باعث اختلال در عملکرد شیر نشوند و دوام شیر نیز افزایش یابد. لازم به ذکر است سایر ادوات مانند شیر برقی و شیر آلات تریم را می توان از جنس برنجی نیز انتخاب کرد.

ما در این مقاله سعی داشتیم تا اطلاعات کلی در خصوص دیلوج ولو را ارائه کنیم تا ضمن آشنایی با کلیات شیر، در هنگام خرید نیز اطلاعات کافی را داشته باشید. اگر می خواهید از یک سیستم اسپری نازل در فضای انبار یا اطراف مخازن استفاده کنید حتما به دیلاج ولو نیاز خواهید داشت. این شیر با قطع جریان آب و بسته نگهداشتن مسیر، باعث می شود تا آب در لوله کشی وجود نداشته باشد تا خطر یخ زدگی برطرف شود. به همین دلیل این سیستم یکی از سیستم های محبوب در مناطق سردسیر است. هم چنین این سیستم در مقابل سیستم های جدید مانند واتر میست هم همچنان محبوب می باشد.

2 دیدگاه برای “دیلوج ولو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *