سیستم اطفا حریق HFC

سیستم اطفا حریق HFC

معرفی سیستم HFC

سیستم اطفا حریق HFC که اکثرا آن را به نام FM200 می شناسند، از گاز با ترکیب کربن، هیدروژن و فلوئور برای اطفاء حریق استفاده می کند. ترکیب این گازها در غلظت های مجاز بر طبق استاندارد NFPA2001 برای افراد ضرری نداشته و می توان در محیط هایی که پرسنل حضور دارند از آنها استفاده نمود. عملیات اطفاء حریق در سیستم اطفا حریق HFC مشابه تمام سیستم های اطفا حریق گازی کاهش میزان اکسیژن محیط می باشد.در این سیستم علاوه بر کاهش اکسیژن، گاز عامل بر زنجیره واکنش حریق نیز تاثیر گذاشته و باعث خاموش شدن حریق در یک محیط می شوند.

سیستم اطفا حریق HFC معمولا در فشارهای پایین تر از 45 بار استفاده می شود. گاز اطفاء حریق در سیستم های HFC نسبت با سایر سیستم های اتوماتیک گازی گران تر می باشد و لذا از این بابت محدودیت هایی جهت استفاده در محیط های مختلف دارند. دو نوع معروف این سیستم ها HFC227ea و HFC125ea می باشند. هم چنین FM200 نیز نام برند تجاری این گاز است که توسط شرکت Dupont نامگذاری شده است.

اجزای سیستم FM200

اجزای سیستم اطفا حریق HFC نیز مشابه با سیستم های اطفاء حریق IG می باشد با این تفاوت که در این سیستم ها نیازی به restriction orifice با توجه به فشار پایین سیستم نمی باشد ولی مابقی اقلام سیستم مشابه سیستم های اطفا حریق IG می باشد. در این سیستم گاز در بانک سیلندر ذخیره می شود تا در هنگام حریق، توسط لوله کشی موجود به سمت نازل های اتاق هدایت شود. نحوه فعالسازی سیستم می تواند به صورت Pilot یا Master/slave باشد. در سیستم های پایلوت یک سیلندر کوچک تر که معمولا حاوی گاز ازت می باشد، وظیفه باز کردن شیر سیلندر را دارد. اما در سیستم master/slave اولین سیلندر HFC وظیفه بازکردن باقی سیلندرها را دارد.

همچنین یک سوییچ فشار در مسیر خروجی باید نصب شود تا پس از تخلیه گاز، وضعیت آن را از روی پنل اطفا حریق بتوان مشاهده کرد. شیرهای lockout و safety valve هم در این سیستم وجود دارند. هم چنین برای کنترل گاز داخل مخازن، لازم است تا یک گیج به همراه سوییچ فشار استفاده شود تا در صورت تخلیه ناخواسته گاز، امکان بررسی آن از طریق پنل اطفا حریق و کنترلر مرکزی وجود داشته باشد. در ویدیو زیر می توانید بیشتر با این سیستم آشنا شوید.

ابعاد سیلندر در این سیستم متنوع تر از سایر سیستم های اطفا حریق گازی است. سیلندر هایی از ابعاد 13 لیتری تا 240 لیتری در این سیستم قابل تهیه هستند و می توانید با توجه به فضا و نیاز خود سیلندر با حجم های متفاوت را سفارش دهید. برای انتخاب صحیح سیستم و خرید مقرون به صرفه،بهتر است با متخصصان این سیستم ها مشورت نمایید.در نظر داشته باشید این سیستم کاملا متفاوت از سایر سیستم های اطفا حریق مانند CO2 است.

طراحی سیستم سیستم اطفا حریق HFC

برای طراحی سیستم های اطفا حریق HFC، مشابه سایر سیستم های اطفاء حریق گازی ابتدا نوع کلاس حریق را شناسایی می کنیم. با توجه به کلاس حریق بر اساس اساندارد NFPA میزان غلظت گاز مورد نیاز برای اطفاء حریق مشخص می گردد. با توجه به میزان غلظت مورد نیاز مقدار flooding factor را استخراج می نماییم. حال کافیست عدد بدست آمده را در حجم فضا ضرب کنیم تا میزان گاز مورد نیاز بر حسب کیلوگرم مشخص شود. در صورتی که سیستم اطفا حریق HFC در ارتفاعی بیش از هزار متر از سطح دریا نصب می شود این عدد را باید با ضریب تصحیح ارتفاع اصلاح نمود.

حال با استفاده از کیلوکرم گاز بدست آمده سیلندر با ظرفیت مناسب را جهت ذخیره گاز انتخاب مب کنیم. سیستم اطفا حریق HFC سیلندرهایی با فشار کاری 55، 42 و 25 بار معمول می باشند. فشار کاری مورد نظر با توجه به فاصله بانک سیلندر تا محیط تعیین می شود. لازم به ذکر است با توجه به حساسیت بسیار بالای این سیستم ها، لازم است تا طراحی حتما بر اساس الزامات استاندارد NFPA2001 و با نرم افزارهای رسمی این سیستم ها انجام پذیرد. 

در این سیستم ها لازم است تا گاز در رمان 10 ثانیه تخلیه شود. به همین دلیل نیاز است تا از لوله با قطر بزرگ تر استفاده شود تا گاز موجود در بانک سیلندر سریع تر تخلیه شود. برای طراحی سیستم FM200 نیز معمولا از نرم افزار VdS استفاده می شود. ما در شرکت برسام سورین کارا می توانیم خدمات طراحی، تامین و نصب سیستم های اطفا حریق HFC را برای شما انجام دهید. برای دریافت مشاوره و طراحی سیستم اطفا حریق می توانید از طریق راه های ارتباطی با ما تماس بگیرید.

خواهشمند است در صورت وجود هرگونه سوال موارد را از طریق ایمیل info@barsamgroup.com به اطلاع ما برسانید تا کارشناسان برسام این موارد را در مقالات آتی مورد بررسی و بحث قرار دهند. هم چنین می توانید نقطه نظرات خود را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.